Het beste guesthouse van Weligama; Ketature Beach House

Weligama secret beach
Ketature Beach House; Ons thuis in Sri Lanka
Trein in Sri Lanka
Ook zitplekken zijn schaars..

Na onze aankomst in Colombo slapen we een nachtje in Negombo. Dit is een dorp vlakbij het vliegveld (en strand!),

Het is fijn om even te acclimatiseren voordat we ons onderdompelen in het openbaar vervoer van Sri Lanka. De volgende dag stappen we ‘s ochtends vroeg in de trein naar Colombo Fort. Een treinrit van ongeveer 1,5 uur. Op elk station stapt er wel weer iemand in die iets wilt verkopen, of muziek komt maken om wat centjes te verdienen. Kosten? We zijn 220 rupee per persoon kwijt  voor een 2de klas kaartje..dat is zo’n €1.30! Wat een ervaring. Treinen hebben hier geen deuren, mensen stappen in en uit terwijl de trein nog rijdt! Tip voor wie met surfplanken reist; neem spanbanden mee!

Na 3 uur wachten op Colombo Fort komt onze volgende trein aan die ons in 3,5 uur naar Weligama brengt, een vissersdorpje aan de zuid kust van Sri Lanka. Een Tuk Tuk brengt ons naar een smal steil paadje wat leidt naar het strand en onze guesthouse; Ketature Beach House.  Bij het guesthouse aangekomen werden we met open armen ontvangen door de familie. Een ananas word geofferd in de blender om ons te voorzien van een eerlijke verse juice, heel welkom na een lange dag reizen!

We gooien de spullen in de kamer om snel een zwembroek aan te trekken. De kamer is basic maar schoon en er hangt een muggennet. Met een privé badkamer en op 25 meter van idyllisch strandje kunnen we meer niet wensen! Golven breken achter op het rif en een in het midden is het veilig om te zwemmen. We werpen onszelf in de Indische oceaan om ons op te frissen en bovenal af te koelen. Nog geen maand geleden zaten we in de sneeuw met -6, toch even wennen die 32 graden.. Gavi, een van de kinderen van het guest house, scalpeert met zijn machete (hij is 14..) twee kokosnoten en zo zitten we samen in een kuipstoeltje naar de palmbomen en de zee te kijken. Onze Sri Lanka reis is begonnen!

Surfen

Ketature Beach House is de ideale thuisbasis aan de zuidkust van Sri Lanka voor surfers. Voor de deur kan je een duikje doen en als het meezit wat golven pakken op het reef. Op 10 minuten lopen naar rechts vind je Coconut Beach en Plantations, 2 surfspots voor intermediate surfers. Loop je 10 minuten naar links dan vind je Jungle Beach, hier loopt een mooie linkse golf en af en toe een rechtse. Alle spots hier zijn rif. Voor beginners kom je met een korte Tuk Tuk rit van ongeveer 250 Rupee bij Weligama surf strand, hier kun je bij één van de vele stalletjes een surfboardje huren en de perfecte beginnersgolven surfen. Ook de bekende surfspot Lazy left is op een korte Tuk Tuk afstand rijden. Voor meer informatie over de surfspots kijk op deze handige site. De oprichter heeft Ketature Beach House heel erg geholpen met het opzetten en geeft enorm veel handige informatie over surfen en reizen in Sri Lanka!

Eten
vissen sri lanka
Kies je verse vis zelf uit in bij een van de visrestaurants!

Het eten in Sri Lanka is heerlijk. Curry’s, verse vis, Kottu (soort roti in stukken) en roti zijn een paar van de vele heerlijke gerechten die je hier kunt eten voor een habbekrats. En het leukste van alles; in Sri Lanka is het heel gewoon om met je handen te eten! Dat is toch stiekem wat we allemaal willen…?! 😉 Bestel er een vers fruitsapje bij, vooral Papaya limoen is een aanrader! Voor Coconut Beach zit een heerlijk roti zaakje waar je voor nog geen euro! een groente roti of bananen roti kan eten. Dat wordt smullen! ‘s avonds eten we bijna altijd in de guesthouse. De eigenaren koken naar onze mening de beste curry’s van Sri Lanka! Op de stranden kun je verse kokosnoten halen voor ongeveer 0,60 cent. Vergeet hem niet na het opdrinken open te laten snijden, het vruchtvlees is heerlijk en gezond! En mocht je ook geschrokken zijn van de hoeveelheid plastic en vuil op straat in Sri Lanka; laat het rietje achterwege bij de kokosnoten, drink hem zoals de locals 🙂

Uitstapjes

Vanaf Weligama pak je gemakkelijk de bus naar Matara en Galle. Galle is een oude stad waar een groot fort te vinden is, gebouwd door de Portugezen, afgemaakt door de Hollanders. Er schuilt een heel dorp in het fort, toeristisch maar bijzonder om mee te maken. Matara is vooral een overstapplek voor de bus. Je vindt er naast het busstation een lokale markt die leuk is om overheen te lopen om van het lokale leven te proeven. Vanuit Matara kan je makkelijk naar het binnenland met de bus: Ella en Udawalawe national park zijn onze aanraders!

Als je met surfboards reist is het aan te raden om deze in de guest house achter te laten. Wij kozen ervoor om onze kamer een maand te boeken (de kosten zijn zo laag dat dit zeker de moeite waard is) zodat we onze spullen in de kamer konden laten.

Walvissen spotten in Mirissa, een bucketlistje vervuld!
walvis tour mirissa
blauwe vinvis gespot!

Mirissa is een ander vissersdorp wat makkelijk te bereiken is vanuit Weligama; het is het eerstvolgende dorp met de bus richtig Matara. Voor nog geen 0,25 cent reis je erheen. Naast het mooie strand is dit de plek om de boot te pakken om walvissen te spotten! Het is een hele hype; in 2008 waren er 3 bootjes die dit deden, nu, anno 2018, zijn er meer dan 60! De walvistour is een aanrader, het is geweldig om het grootste beest ter wereld in de zee te zien zwemmen, de blauwe vinvis (blue whales). Ze zijn enorm, en komen boven om even te ademen. Je kunt ze spotten door te zoeken naar het water wat ze spuiten; dat kan wel 9 tot 10 meter hoog gespoten worden! Wat een belevenis, het zijn machtige dieren om in het echt te zien. Een bucketlist vinkje maar vooral mooie ervaring erbij!

Neem voor de trip een reistabletje in, de zee is vrij wild hier en zo’n 5 mensen wisten hun ontbijt niet binnen te houden tijdens de trip. Let bij het boeken erop dat het een betrouwbare maatschappij is die de regels opvolgt. Sommige kleinere maatschappijen houden geen rekening met de walvissen zelf en gaan als een malle met nog 6 andere bootjes op de dieren af. Wij boekte onze trip met Raja & the whales, tevens nr 1 op tripadvisor. Wij waren super tevreden en hebben 2 walvissen gespot! Je krijgt heerlijk fruit als ontbijt en halverwege de trip een eitje. Maar bovenal volgen ze de regels op betreft het walvis spotten.

Ketature Beach House was voor ons een een fijne thuisbasis in Sri Lanka. Na elk uitstapje kwamen we weer terug in een warm bad en stond de familie weer voor ons klaar!

 

 

Comments

Geef een reactie

Your email address will not be published. Name and email are required